SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 37 >>

DEVAM: 20. Taharette Kullanılması Yasaklanmış Olan  Şeyler

 

حَدَّثَنَا يَزِيدُ بْنُ خَالِدٍ حَدَّثَنَا مُفَضَّلٌ عَنْ عَيَّاشٍ أَنَّ شِيَيْمَ بْنَ بَيْتَانَ أَخْبَرَهُ بِهَذَا الْحَدِيثِ أَيْضًا عَنْ أَبِي سَالِمٍ الْجَيْشَانِيِّ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو يَذْكُرُ ذَلِكَ وَهُوَ مَعَهُ مُرَابِطٌ بِحِصْنِ بَابِ أَلْيُونَ قَالَ أَبُو دَاوُد حِصْنُ أَلْيُونَ بِالْفِسْطَاطِ عَلَى جَبَلٍ قَالَ أَبُو دَاوُد وَهُوَ شَيْبَانُ بْنُ أُمَيَّةَ يُكْنَى أَبَا حُذَيْفَةَ

 

Şüyeym b. Beytan bu (36 numaralı) hadisi Ebu Salim el-Ceyşani'den, o da Abdullah b. Amr'dan naklen Ayyaş'a bildirmiş ki, Abdullah bu hadisi, Ebu Salim'e Elyon Kapısı Kalfasında kendi yanında murabit iken rivayet etmiştir.

 

Ebu Davud, "Elyon Kalesi: Fustat'da bir dağ üzerindedir. (Bir evvelki hadiste ismi geçen) o (Şeyban) da Ebu Huzeyfe künyesi ile tanınan Şeyban b. Ümeyye'dir" dedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Murabit'in hadis-i şerifte kasdedilen manası, hudutta veya cephede düşmanı her an kollamakla görevli hazır süvari birliğidir.

 

Elyon Kalesi Sasaniler (Eski İranlılar) tarafından Nil kenarında yapılmaya başlanmış, sonra Rumlar tarafından tamamlanmış içi heykel ve ateşgedelerle (ateşperestlerle) dolu bir kaledir. Şimdi yerinde bir kilise var. Mum Köşkü veya Maricercis kilisesi denilir. Daha sonra Mısır Amr b. As (r.a.) tarafından fethedilince bu kale de müslümanların eline geçmiştir. Elyon ise Mısır'da bir beldenin ismidir. Müslümanlar buraya Fustat ismini vermişlerdir. Amr b. As (r.a.) burayı feth edince Fustat'ını (çadırını) bugün kendi ismiyle bilinen cami'nin bulunduğu yere kurmuş o günden sonra da buranın ismi Fustat kalmıştır. Aslında Fustat kıl çadır demektir. Zemahşeri'ye göre binalara Fustat denilir, dolayısıyle şehirlere de Fustat ismi verilmiştir.